Helytörténet - Nagytőke Község

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A dél-alföldi régió középső részén elhelyezkedő Csongrád megye legészakibb települése NAGYTŐKE. Szentes és Kunszentmárton között, a Tőke-ér és Veker-ér szögletében helyezkedik el.

A település a szentesi kistérség települése, a megyeszékhelytől Szeged való távolsága 70 km.
A község három látnivalókban gazdag településtől fekszik 16-19 km távolságra az 45-ös főút mellett.
A település megközelíthetősége közúton a 45 főúton, vasúton a Szolnok
Hódmezővásárhely vonalon, busszal a  Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt . Szentesről induló helyközi járatával lehetséges.

Cserkeszőlő a 82 °C-os gyógy-termálvizének köszönheti népszerűségét, mivel Magyarország legmelegebb és ásványi anyagokban leggazdagabb gyógyvízforrása található itt. Az üdülőfalu Gyógy- és Strandfürdőjében strand és gyógyfürdő és minden igényt kielégítő elegáns egészségügyi centrum működik. A gyógyvíz mozgásszervi, rehabilitációs, ízületi, nőgyógyászati betegségek kezelésére javasolt.

Csongrád a Hármas-Körös torkolatában, a Tisza jobb partján fekszik (Körös torok). Parkosított, hangulatos település, melyre egyaránt jellemző a fejlődő gazdasági élet, a kisvárosi nyugodt hangulat és a pezsgő közéleti, kulturális élet. A csongrádi vörösbor nemzetközi hírnevet hozott a településnek, mert általa kapta meg a "Szőlő és Bor Nemzetközi Városa" címet.

Szentes a vizek, a napfény és a sport városa. Európában egyedülálló kincse a 32 db termálkút, mely a gyógyfürdő és a messze híres kertészeti kultúrájának alapja. A gazdag sportélet eredményeként méltán kapta a város Nemzeti sportvárosa címet. A városban évszakról évszakra sokszínű közönségcsalogató kulturális élet zajlik.

A mai kor embere nem is gondolná, hogy a jelenleg 445 főt számláló kistelepülés a régmúlt időkből a Veker-ér és a Tőke-ér magas partjainak köszönhetően történelmi kultúrák gazdag és értékes nyomait őrzi. A szentesi kistérség legjelentősebb honfoglalás kori leletei a nagytőkei Jámbor-halomról származnak.

A település természeti értékeit a Körös folyó közelsége és ártere, a tanyák látványa és a védetté nyilvánított Magyartés-Zalota tájegység közelsége együttesen alkotják. A természetes állapotban fennmaradt, egyedülállóan gazdag növényi és állati élővilággal rendelkező ártéri erdőterületek, ligetek, erdők, galériaerdők, vizes rétek és morotvák mellett az állattani értékek köre is rendkívül széles.

A tájegység sokszínűsége, valamint kultúrtörténeti értékeik is gazdagítják, hiszen a vízszabályozások után üzembe helyezett vízügyi emlékek, pl. a bökényi duzzasztó és a hajózsilip is e környezet részesei.

A település természeti kötődését az is igazolja, hogy az itt élő emberek megélhetését
 a kistérség településeihez hasonlóan a mezőgazdaság jelene határozza meg. A szorgos emberi tevékenység és a gazdag napfényes időszakok eredményeként, a térségre jellemző fóliás hajtató berendezések már nem meghatározó tájképi elemei a településnek, de a szépen megművelt szántók és a telepített erdők annál inkább. A település 75 hektáros belterületét 5395 hektár külterület öleli körül, melyen nagy kiterjedésű, egybefüggő mezőgazdasági művelés alatt álló területek és legelők vannak.

A Tisza, Körös és a Kurca folyó közelsége jó horgászati lehetőséget biztosít a helybeliek és az idelátogatók részére.

A település infrastruktúrális kiépítettsége
úthálózat, vezetékes gáz, villany, közüzemi vízhálózat megfelelő. A nyugodt meghitt hangulatú község minden utcája szilárd útburkolatú.

A községben óvoda és orvosi rendelő és kézi gyógyszertár működik.

Csongrád megyében először itt, Nagytőkén indult a mobilposta szolgáltatás (a posta házhoz megy).

A hagyományőrzés jegyében a község 2001-ben Millenniumi emlékoszlopot állított, 2002-ben pedig
 újjáalakulásának 50 éves évfordulójának tiszteletére elkészítette a település címerét, amely a múltra és a jelenre egyaránt utal. A jelképet Berkecz István szentesi festőművész tervezte. A címer heraldikai leírása: álló, csücskös talpú pajzs, amely pajzstalpban zölddel és vörössel vágott. Zöld szín a település mezőgazdasági jellegét, a vörös szín pedig a vérzivataros múltat fejezi ki. A felső mező zöld hátterén, cölöphelyen arany szívbe zárt életfa motívum lebeg, melyet már honfoglaló őseink is használtak. A pajzstalp vörös mezejében látható ezüst ikerpólya a község vizeire Tőke-és a Veker-érre  utal.

A település lakói részére már 2004. óta rendelkezésre állt internet használat lehetőség. 2007. óta már a legmodernebb optikai szálas internet hozzáférés biztosított.

A község 2009. január 1. napjától körjegyzőségben volt, 2012. január 1. napjától pedig Közös Önkormányzati Hivatali formában működik Szentessel.

Nagytőke Község Önkormányzatának épületében üzemel Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Nagytőkei Kirendeltsége, továbbá a Szentesi Járási Hivatal ügysegédje, könyvtár, körzeti megbízotti iroda, falugondnoki szolgálat, házi segítségnyújtás és a művelődési ház.

A Petőfi Sándor Könyvtár a község közel 5000 kötetes könyvtára, ahol barátságos környezetben várja az olvasókat.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz